1.19.2014

Kosten-baten analyse.

In opdracht iets maken voor een ander vind ik super leuk, maar daar schuilt direct een gevaar.
Wat mag/kan je vragen voor hetgeen je maakt? Ik ben daar niet sterk in.
Dat bleek maar weer eens afgelopen maand, toen ik met vriendin Jacqueline op een kerstmarkt stond. Zij gaf aan dat ik veel te weinig voor m'n sieraden/haaksels en wat al niet meer, vroeg.  De twijfel sloeg toe, maar uiteindelijk liet ik het maar zo.
Sterker nog, ik ging soms nog in prijs omlaag als een paar kinderogen me smekend aankeken dat ze 2 euro te kort kwamen maar het gemaakte o zo graag wilde hebben. Ik kan daar geen weerstand aan bieden...... .

Door mond-op-mond reclame krijg ik steeds vaker het verzoek om iets te maken. Super, maar ja, wat voor prijkaartje hang je daar dan aan?
Ik keek eens op andere blogs, schrok regelmatig van de prijzen en liet het vervolgens voor wat het was.

Dus: Hoe doen jullie dat?? Op welke gronden berekenen jullie de prijzen??
Ik ben al blij als ik mijn aangeschafte spullen (wol, stof, vilt e.d) in geld terug krijg. Het werk wat ik er dan aan heb beschouw ik puur als hobby, alhoewel hier steeds meer tijd in gaat zitten.

Ik heb afgelopen week 2 opdrachten gemaakt:
1) Twee kussens (40x40 cm) voor in de bank. Ik kreeg een lapje stof mee met verschillende kleuren en ben hiermee naar de markt gegaan. Stof gekocht, laten zien aan de koper en thuis de kussentjes gemaakt.
Het binnenkussen is van Ikea.
2) Een uilenkussen met bijbehorend label/knisperdoekje voor een meisje. Het verzoek voor het kussen was om uit te gaan van de standaard maat (40x 40 cm). In de stofkeuze was ik vrij.
Dit vond ik een leuke uitdaging die ik graag ben aangegaan. Ik heb eerst op een proefstof de contouren van een uil getekend met daarna de vleugels, ogen en snavel. Toen ik tevreden was 'mallen'
gemaakt van karton en dit op de uiteindelijke stof gelegd. Dit is het uiteindelijke resultaat geworden:


 

Nu ben ik heel benieuwd wat jullie voor bovenstaande 2 opdrachten -afzonderlijk- gevraagd zouden hebben.
Hoop op veel reacties!
Kom hier in 1 van mijn volgende blogberichtjes op terug. Zal dan ook aangeven wat ik er voor gevraagd heb.

Fijne zondag!

Groetjes Patricia

P.S: excuseer me voor de foto's. Krijg de onderste niet weg, wat ik ook probeer en sommigen gaan buiten de lijntjes. Tja, er valt nog een hoop te leren zoals jullie zien!!

 

10 opmerkingen:

 1. Ik vind dit ook heel erg moeilijk, eerst en vooral het materiaal inderdaad tellen.
  Dan kan ik me inbeelden dat je voor het uilenkussen meer tijd nodig had dan voor de andere kussens (of met rits?), dus een vast 'maak'bedrag erbij voor 1 uilenkussen en 2 gewone kussens.
  Theoretische uitleg dus ;) maar geen idee van de prijs, schrijf er je materialenkost al eens bij?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei, dat is zoooo moeilijk! Ik ben nu met hetzelfde bezig ivm de voorbereiding van mijn mini webwinkeltje.... Ik ga zelfgevilte spullen verkopen; vilten kost veeeeel tijd, maar ik zou ook al blij zijn als ik de kosten er in ieder geval uit haal.
  Voor je kussens zou ik het zo niet weten.... Misschien kun je idd de materiaalkosten erbij zetten?
  Dan wil ik wel een poging wagen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey, dat is inderdaad moeilijk. Ik reken ten eerste de grondstoffen die ik nodig heb voor het project. En dan een prijs volgens de moeilijkheidsgraad van het project en de uren die het kost (niet echt per uur rekenen want dat zou zot zijn maar een verhouding). Ik zou voorbeeld voor het kussen hierboven, prijs = stof + halen + maken (5€) vragen. Denk ik. Tja, het is moeilijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een goede prijs maken voor de ander en mezelf vind ik ook ontzettend moeilijk. Ik heb nogal de neiging om weg te geven of om enkel de materiaalkosten te vragen. Ik denk er nu aan om bovenop het materiaal nog rekening te houden met het aantal uren werk en bijvoorbeeld 1€ per uur bij te vragen. Maar terwijl ik dit schrijf, begin ik ook al terug te krabbelen. Geld vragen is echt moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het ook altijd moeilijk hoor en heb geen idee,denk ook wel eens dat ik misschien teveel vraag,maar als ik dan kijk naar de materiaalkosten dan zit er maar weinig bovenop voor het maken en die uren kun je nooit tellen want dan wordt het onbetaalbaar,maar als ik 2 hele lange avonden op een sjaal haken zit vind ik 15,- niets teveel voor het maken ex.materiaalkosten en dan zijn dat bij mij avonden vanaf 18:15 tot ongeveer 01:00 of zo!Doordat vele het voor TE weinig weg doen zijn mensen al minder bereid er wat voor te geven,jammer want zo word de markt moeilijk gehouden,het gaat tenslotte wel om handwerk en iets wat niet zo in tientallen in een winkel tekoop ligt denk ik dan en als ze dat niet willen nou dan gaan ze toch naar een Xenos,Action of iets dergelijks denk ik dan....je werk word vaak ondergewaardeerd vind ik want mensen vergelijken het gauw met een dergelijk product van een goedkope winkel en ja dat kan nu eenmaal niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk. Vooral haakwerk wordt onderschat terwijl daar vele uren in gaan zitten.

   Verwijderen
 6. Als ik iets op aanvraag maak (en dat gebeurde tot nu toe nog niet zo heel veel), heb ik eigenlijk nog nooit een prijs daarop durven zetten, vooral omdat het altijd voor vrienden was of mensen die ik heel goed ken. Ik vraag dan een paar stofjes in ruil terug, waar ik weer iets nieuws mee kan maken. Voor naaiwerkjes hoorde ik dit weekend nog iemand zeggen dat de standaard prijs iets is als 3 keer de prijs van het materiaal dat je er in stopt. Ik sta ook vaak te kijken van de prijzen die sommige mensen vragen en dan vraag ik me af: zijn er effectief mensen die dat ook ooit kopen? Maar blijkbaar vaak wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zie wel dat ik niet de enigste ben die daar moeite mee heeft om geld te vragen voor handwerk en naaiwerk. Dat 3 keer de prijs van het materiaal dat is deze branche niet te doen. Dat wordt gedaan in de confectie en dan wordt het in het buitenland gemaakt. Daar kunnen wij niet tegen op.Ik kijk dikwijls wat zou ik er zelf voor willen geven. Nu kom ik achter dat je bij een foto je ook kan vergissen in de grote van een artikel. maar zo als ik de uil nu zie Ik zou 14,95 vragen misschien dat ik nog aan de lagen kant zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tsja hartstikke lastig zoiets! Naar mijn idee kan je er eigenlijk nooit echt voor vragen wat het waard is want als je alle arbeidsuren neemt dan wordt een product al snel onbetaalbaar...ik kan je verder niet helpen maar hoop in ieder geval dat je een beetje de balans erin vind zodat je er plezier in houdt maar ook genoeg inkomsten krijgt naar tevredenheid...succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. oké nu mijn prijs die ik ervoor zou vragen..niet omheen draaien.........daar komt die:

  22,-

  weet je, je tijd die je erin steekt krijg je er niet voor terug qua geld...da's gewoon onmogelijk, maar er een beetje aan verdienen zou iedereen leuk vinden. Ik vind het ook moeilijk hoor...maar inmiddels ken ik nu mijn prijsjes wel....vind je 22,- teveel? ben nu benieuwd naar wat jij er voor zou hebben gevraagd? toch geen tientje he? hahaha..leuk dat je me volgt..heb je me give a way al gezien?

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het achterlaten van reacties, ik lees ze graag.
Liefs, Patricia